Hvordan bliver man lærervikar?

Har du et brændende ønske om at undervise skoleelever og vil gerne vide hvordan bliver man lærervikar? Så skulle du måske overveje at blive lærervikar, måske i forbindelse med et sabbatår?

Hvordan bliver man lærervikar

Hvad laver en lærervikar?

Som lærervikar overtager du det arbejde, der normalt udføres af almindelig skolelærer. Det er normalt for en kortere periode at det foregår, hvis den normale lærer er syg eller bare ikke i stand til at møde på arbejde for en periode.

Så du vil umiddelbart som sådan ikke have nogle faste arbejdsvagter.

Som lærervikar i folkeskolen, vil du ikke have det fulde ansvar for klassen, som den faste lærer har. Det er dog dit job, at styre klassen, undervise dem og sikre, at lektionerne foreløber som de skal.

I de fleste tilfælde vil du blive kontaktet tidligt om morgenen på de dage, hvor du har angivet at du er ledig.

Skoler bruger typisk ikke et vikarbureau, men har i stedet for et vikarkorps, som de administrerer. Derfor er lærervikar ikke det samme som mange andre typer af vikarer.

Krav til at være lærervikar – hvad stilles der til dig?

Selvom der ikke er nogen fastsatte krav til, hvad det kræver at være lærervikar, så er der nogle generelle forventninger, som skolerne har. Nogle af de mest almindelige krav er:

  1. Uddannelse: Det er ofte et krav, at lærervikaren har en relevant uddannelse, for eksempel en uddannelse inden for pædagogik eller undervisning.
  2. Erfaring: Skolerne vil også gerne se, at du har erfaring med at undervise, enten som lærer eller gennem andre relevante erhverv.
  3. Faglige kompetencer: Det er vigtigt, at du har en god forståelse af fagene, du vil undervise i, og at du er i stand til at formidle dit stof til eleverne på en engagerende og forståelig måde.
  4. Personlige egenskaber: Skolerne vil også se efter personer, der er ansvarsbevidste, pålidelige, engagerede og har godt klasselederskab.
  5. Børneattest: Det er et lovkrav, at alle, der arbejder med børn, skal have en ajourført børneattest.

Disse krav kan variere fra skole til skole, og nogle skoler kan have mere strenge krav end andre. Men overordnet set er disse de mest almindelige krav, der stilles til lærervikarer.

Børneattest

Lovkravet om børneattest gælder for alle, der arbejder med børn. Det er et dokument, der viser, at du ikke har nogen forhold i din fortid, der kan påvirke dit arbejde med børn. Børneattesten er et vigtigt element for skolerne, når de vurderer ansøgere til stillingen som lærervikar.

For at få en børneattest, skal du ansøge om det hos politiet. Du kan gøre dette ved at udfylde en ansøgningsformular og sende den sammen med relevant dokumentation til politiet. Det kan være en god idé at undersøge, hvilke krav politiet stiller til dokumentationen, før du sender din ansøgning. Du kan også kontakte politiet for yderligere vejledning om, hvordan du får en børneattest.

Personlige egenskaber

Personlige egenskaber spiller en stor rolle, når det kommer til at blive lærervikar. Skolerne ser efter personer, der har de rigtige personlige egenskaber til at undervise deres elever og styre klassen på en hensigtsmæssig måde. Nogle af de mest efterspurgte personlige egenskaber inkluderer:

  1. Ansvarlighed: Skolerne forventer, at du er ansvarsbevidst og tager dit arbejde alvorligt. Du skal være i stand til at tage ansvar for elevernes læring og sikre, at lektionerne foregår som planlagt.
  2. Pålidelighed: Skolerne forventer, at du er pålidelig og viser op til dine arbejdsvagter, når du har sagt ja til at være til stede.
  3. Engageret: Skolerne vil gerne se, at du er engageret i undervisningen og har et ønske om at hjælpe eleverne med at lære.
  4. Godt klasselederskab: Skolerne forventer også, at du har godt klasselederskab og er i stand til at opretholde en positiv og produktiv klassekultur.

Disse er blot nogle af de personlige egenskaber, skolerne ser efter hos lærervikarer. Det er vigtigt, at du præsenterer dig selv som en person, der har de egenskaber, der er relevante for stillingen som lærervikar.

Erfaring med undervisning

Erfaring med undervisning er en vigtig faktor, når det kommer til at blive lærervikar. Det viser skolerne, at du har en forståelse for, hvad det indebærer at undervise og formidle information til eleverne. Jo mere erfaring du har, desto mere sandsynligt er det, at skolerne vil vurdere dig som en kvalificeret kandidat til stillingen som lærervikar.

Der er mange erfaringer, der kan være relevante for en kandidat, der ønsker at blive lærervikar. For eksempel kan frivilligt arbejde i en skole eller som lærerassistent give dig en god forståelse for, hvad det indebærer at undervise og arbejde med børn. Du kan også have erfaring med at undervise som frivillig i en organisation eller i en anden kontekst. Det er vigtigt, at du fremhæver din erfaring med undervisning i din ansøgning, da det kan give dig en konkurrencefordel i forhold til andre kandidater.

Hvordan bliver man lærervikar?

Hvis du ønsker at være lærervikar og vil vide hvordan bliver man lærervikar, så skal du være en aktiv erstatning for en fast lærer, der ikke kan møde op på arbejde. Som der også er givet udtryk for herover, så er det de færreste skoler, der gør brug af et vikarbureau. I stedet har de selv et vikarkorps, som de administrerer. Derfor skal du melde dig ind i skolens vikarkorps

Du kan oprette en profil på vikarportalen.dk

Alle, der ønsker at være lærervikar eller kan fungere som frivillige lærere, kan oprette en profil på siden. Hvis du er uddannet eller under uddannelse som lærer, er det naturligvis en fordel.

Læs også:

Hvordan bliver jeg lærer?
Hvordan bliver jeg folkeskolelærer?

1 Kommentar

  1. Turkan Ali

    Kære
    Det er Turkan, jeg har kandidat i Biologi, jeg vil meget gerne være lærevikar, har prøvet at opret en profil i jeres hjemmeside men der var lidt svære. Jeg vil meget gerne har jeres hjælp med den.
    Ser frem til at høre fra jer.
    Mvh
    Turkan Ali
    tlf: 41433930
    mail: turkandenmark@icloud.com

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvordan bliver man efterforsker?

Hvordan bliver man efterforsker?

At være efterforsker er en fascinerende og udfordrende karrierevej, der kræver både dedikation og en skarp sans for detaljer. Efterforskere spiller en afgørende rolle i retshåndhævelsen ved at opklare forbrydelser og sikre, at retfærdigheden sker fyldest. Men hvordan...

læs mere
Hvordan bliver man kundeservicemedarbejder?

Hvordan bliver man kundeservicemedarbejder?

Kundeservicemedarbejdere spiller en afgørende rolle i enhver virksomhed ved at være det primære bindeled mellem kunden og virksomheden. Denne rolle omfatter en bred vifte af opgaver, som sikrer en positiv og tilfredsstillende kundeoplevelse. Hvis du drømmer om at...

læs mere
Hvordan bliver man regnskabsassistent?

Hvordan bliver man regnskabsassistent?

At blive regnskabsassistent er en attraktiv karrierevej for mange, der har interesse for tal og økonomi. I denne artikel vil vi udforske, hvordan man kan opnå denne stilling, de nødvendige uddannelsesveje, arbejdsopgaver, kompetencer, jobmuligheder samt lønforhold....

læs mere