Hvordan bliver man landmand?

At være landmand er mere end et job; det er en livsstil. Hvis du undrer dig over “Hvordan bliver man landmand?” og er tiltrukket af et arbejdsliv tæt forbundet med naturen, planter og dyr, kan landbrug være den rette vej for dig. At være landmand giver mange et dybt tilfredsstillende livsindhold, men det er også en livsstil, der indebærer lange arbejdstider. En undersøgelse foretaget af Agricultural Knowledge Centre viste, at 65 % af landmændene arbejder mere end 50 timer om ugen, og halvdelen af dem arbejder mere end 60 timer. Men hvis du stadig går med en drøm om at blive landmand, er det vigtigt at forstå både de krav og glæder, der følger med denne unikke karriere. Fortsæt med at læse for at få et dybere indblik i, hvad der kræves for at træde ind i landbrugslivet.

Hvordan bliver man landmand?

Hvad laver en landmand?

Landmænd holder husdyr og bearbejder jorden. Landmænd driver også store maskiner og fabrikker. Arbejdet er meget frivilligt og foregår ofte udendørs.

Landmænd kan specialisere sig i produktion af fødevarer som kød, æg og mælk, dyrkning af korn og andre afgrøder eller maskinforvaltning.

Du har specialiseret viden om landbrug og dyrepleje. Du arbejder med og vedligeholder stort udstyr. Landmændene har også kendskab til regnskab og forvaltning.

Nogle landbrugere er involveret i økologisk landbrug.

Planlægning og udførelse af landbrugsarbejde med dyrene og på markerne er en vigtig del af arbejdet som landmand. Du skal også kende de gældende love og være i stand til at forvalte din bedrifts økonomi.

Planteavl

Landmænd tilbringer meget tid på markerne og har specialviden om dyrkning af afgrøder. I deres arbejde skal de betjene store landbrugsmaskiner som f.eks. traktorer og mejetærskere. De er også ansvarlige for vedligeholdelse og reparation af maskiner.

Opdræt af dyr

Landmænd, der holder dyr, arbejder bl.a. med:

 • fodring dyr og holde stalde rene
 • forebyggelse af sygdom og holde øje med dyrenes trivsel
 • planlægning af avlsarbejdet

Det meste af det hårde arbejde udføres af maskiner.

Teknologi

Landmændene bruger ikke kun specialiserede maskiner, men også moderne teknologi som f.eks. informationsteknologi og droner i deres arbejde.

Arbejdstiden begynder ofte tidligt og slutter sent. Desuden falder arbejdet ofte i weekender og på helligdage.

Dine arbejdsopgaver kan være at:

 • så, gøde og høste
 • holde øje med dyrenes sundhed 
 • passe og pleje husdyr, fx fodre eller malke
 • forebygge og bekæmpe ukrudt og sygdomme i afgrøder
 • betjene og vedligeholde maskiner og anden teknik
 • styre økonomi og føre regnskaber
 • udarbejde markplaner

Hvordan bliver man landmand?

At være landmand er ikke en beskyttet titel. Hvis du dyrker afgrøder eller holder husdyr, kan du kalde dig landmand. Men da produktion og landbrug kræver en masse viden, har moderne landmænd normalt en uddannelse.

Som landmand skal du selvfølgelig elske naturen og dyrene, og derudover have nogle stærke hænder. Som landmænd vil du selvfølgelig få snavs (og mere til) under neglene, så det nytter ikke at være sart.

Landbrugsuddannelsen

For at blive landmand, et spørgsmål mange stiller sig som “Hvordan bliver man landmand?”, er det essentielt at have en landbrugsuddannelse. Denne uddannelse til landmand giver dig en grundlæggende viden om husdyrhold og dyrkning af jorden, hvilket er fundamentalt for at drive en succesfuld landbrugsvirksomhed.

Afhængigt af den valgte specialisering kan du få specifik viden og erfaring inden for husdyr- og planteproduktion eller landbrugsteknologi. Du lærer også, hvordan du vedligeholder maskiner og bygninger.

Regnskab, økonomi, markedsspørgsmål og planlægning er også en del af dine studier. En vigtig del af at være landmand er at vide, hvordan man planlægger sit arbejde.

 • Du lærer f.eks. at fodre og malke, dyrke afgrøder og arbejde i marken.
 • Du lærer også de opgaver, der er forbundet med landbrugsmaskiner og teknisk udstyr. Landmændene bruger dem til både husdyrbrug og landbrug.

Landmænd kan arbejde som lønmodtagere eller drive deres egen bedrift. Nogle landmænd pløjer, sår og høster for andre på maskinstationer. Efter at have afsluttet uddannelsen som landmand eller maskinfører kan landmændene gå videre til en uddannelse i driftsledelse.

Hvad tjener en landmand?

Gennemsnitlig indtægt pr. måned for nyuddannede (2019), inklusive pension, tillæg, værdi af personalegoder mv.

Stat:

Dyrkning af markafgrøder inden for jordbrug – 29.302 kr.

Privat:

Arbejde med opdræt af husdyr, Fodermester, Landbrugsassistent – 29.307 kr.

Andet arbejde med dyreopdræt – 25.769 kr.

Landbrugsassistent, Landbrugsmedhjælper – 26.161 kr.

Landarbejder, Staldkarl, Svineavlsassistent – 20.857 kr.

Videoer omkring arbejdet som landmand

Her kan du se Rasmus Brohave give sig i kast med arbejdet som landmand

Rasmus Brohave følger Michel som er 27 år, og som har sit eget landbrug.

Hør Dennis fortælle om arbejdet med planteavl:

På gården dyrkes flere forskellige typer korn, ved hjælp af moderne dyrkningsmetoder og teknologi. På trods af store maskiner og elektroniske hjælpemidler, er man stadig primært afhængig af vejret og landmandens store viden om kornet.

Hør Anders fortælle om arbejdet med høns og økologisk æggeproduktion

Anders er direktør på Vallø Slotsæg og er imponeret over, hvad ægget kan i madlavningen. Han er særligt glad for den økologiske produktion af æg, som foregår på dyrenes præmisser.

Hør Thomas og Bjørn fortælle om arbejdet med landbrugets maskiner:

At være landmand i dag er meget mere end fysisk arbejde, frisk luft og dygtighed. En landmand skal også have en sikker hånd på mekanikken i de store maskiner og have dybdegående kendskab til teknologi.

Læs også: Hvordan bliver man parterapeut?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvordan bliver man massør?

Hvordan bliver man massør?

At overveje en karriere som massør er at træde ind i en verden af sundhed og velvære, hvor din indsats direkte bidrager til andres livskvalitet. Massage er mere end blot en behandlingsform; det er en kunst, der kræver forståelse, teknisk dygtighed og en dyb...

læs mere
Hvordan bliver man ingeniør?

Hvordan bliver man ingeniør?

Ønsker du at blive ingeniør? Denne artikel udforsker, hvordan man bliver ingeniør, ved at dykke ned i de forskellige uddannelsesveje, krav og muligheder, der findes i Danmark. Uddannelsesveje For at blive ingeniør i Danmark kan du følge forskellige uddannelsesveje. På...

læs mere
Hvordan bliver man plejeforældre?

Hvordan bliver man plejeforældre?

At blive plejeforældre er en dybt meningsfuld og vigtig beslutning. Mange stiller spørgsmålet: "Hvordan bliver man plejeforældre?" Denne artikel vil guide dig igennem processen, ansøgningskravene, og hvad du kan forvente som en potentiel plejefamilie. Hvad indebærer...

læs mere